Karting är en sport som växte fram under 60 talet. Den har idag utvecklats till att bli en stor internationell sportgren som många gånger har varit inkörsporten till Formel 1. Ronnie Petersson och Marcus Ericsson började sin karriär som racerförare på kartingbanorna. Karting är en hastighetstävling som körs på släta och kurviga asfaltbanor. I den här sporten gäller det att kunna köra snabbt i kurvorna, utan att sladda och tappa fart.


Kontaktperson:

Daniel Wikgren
070-594 87 50

Vår Facebooksida: Piteå Motorsällskap Karting
Vår Instagram: PiteKarting


Att komma igång

För att få köra kart så kan Du kontakta Piteå MS. Där skall Du fråga mer och höra efter när nästa Kartingskola kommer att gå. Du kan räkna med att Piteå MS brukar ha en årlig utbildning för kartingförare. Hos Piteå MS kan Du få hjälp med allt vad som har med karting att göra, skaffa Kart, utrustning, träning, mektips m.m.


Börja tävla

En tävling består av först några träningspass och sedan en tidskörning som ger startposition till de två eller tre kvalheaten. Två kval heat körs där sammanräknat resultat ger startposition i finalen. Finalen körs vanligen mellan 10 -20 varv, antalet varierar med hänsyn till ålder på förarna (klassen) samt banans längd. Vad koster det att tävla? Karting är en billig motorsport, en begagnad kart i micro/mini kostar normalt mellan 7 - 10 000:-. En ny ca det dubbla.


Karten och sporten

Kartarna är i grunden uppbyggda av högkvalitativa rör som svetsats samman. Justering av karten med hjulvinklar, ramens styvhet, m.m. är möjlig. Man sitter lågt i en tajt glasfiberstol. Karten är mycket direktstyrd och det är ett halvt varv på ratten mellan fulla styrutslag. Det är monterat nos spoiler och sido boxar vilket är bra för säkerheten. Det är viktigt med god kondition då det är krävande att med koncentration köra många varv. Karting är en billig tävlingsform som ger spänning och som framför allt är rolig. Det bästa med Karting är att man kan börja köra Kart redan då man fyllt 6 år.

CADETTI

Klassen för de allra yngsta. Här kör man utbidningsheat och alla som deltar får pris. Man lär sig hur det går till ”på riktigt” genom riktiga starter och genom att alla kartingens regler följs.

ÅLDER

6–10 år

MOTOR

Raket 60 med slirkoppling och magnapullstart.

Chassi

Fritt till fabrikat

Däck

Nationellt homologerade enhetsdäck

FORMEL MICRO

Den första tävlingsklassen inom karting. Nu börjar man tävla på riktigt!

Ålder

8–10 år

MOTOR

Raket 95 Micro med slirkoppling och elstart.

Chassi

Fritt till fabrikat

Däck

Nationellt homologerade enhetsdäck


FORMEL MINI

Nu börjar det gå fortare! Man kör med en Raket 95-motor med cirka 10 hk och topp-farter på omkring 90 km/h på vissa banor.

Ålder

10–14 år

MOTOR

Raket 95 Mini med slirkoppling och elstart.

Chassi

Fritt till fabrikat

Däck

Nationellt homologerade enhetsdäck

JUNIOR 60

En populär juniorklass från Italien som funnits länge i flera europeiska länder. Ger en försmak av karting på internationell nivå.

Ålder

10 - 13 år

MOTOR

Encylindrig 60cc-motor med slir-koppling och elstart.

Chassi

Fritt till fabrikat

Däck

Nationellt homologerade enhetsdäckJUNIOR 125

Ny nationell klass från 2014 där man använder Rotax Max Junior-motor.

Ålder

13 - 15 år

MOTOR

Rotax FR 125 Junior Max

Chassi

Fritt till fabrikat

Däck

Nationellt homologerade enhetsdäckSENIOR 125

Ålder

Från 14 år

MOTOR

Rotax 125 med avgasport

Chassi

Fritt till fabrikat

Däck

Nationellt homologerade enhetsdäck

KZ2

Kungaklassen med snabbaste varvtiderna och toppfarter på cirka 160 km/h! Den största klassen med sex växlar.

Ålder

Från 15 år och uppåt

MOTOR

6-växlad vattenkyld 125cc-motor

Chassi

Fritt till fabrikat

Däck

Nationellt homologerade enhetsdäck

ROTAX MAX JUNIOR
ROTAX MAX/DD2

En serie klasser med motorer från Rotax. Rotax Max Junior körs endast i RMC-deltävlingar. Rotax Max och DD2 körs i nationella tävlingar. Vinnaren i den svenska serien blir direktkvalificerad och får en gratisbiljett till det prestigefyllda Rotax Grand Finals som varje år går på olika platser i världen. Rotax DD2 är en tvåväxlad klass som du får köra fr o m 32 år. Rotaxklasserna är promotionklasser där tekniskt reglemente tillhandahålls av Radne Motor AB.

Ålder

Junior: 13–16 år. Max: 15 år och uppåt. DD2: 32 år och uppåt.

MOTOR

Entypsmotorer av fabrikat Rotax

Chassi

Fritt till fabrikat

Däck

Mojo