Karting är en sport som växte fram under 60 talet. Den har idag utvecklats till att bli en stor internationell sportgren som många gånger har varit inkörsporten till Formel 1. Ronnie Petersson och Marcus Ericsson började sin karriär som racerförare på kartingbanorna. Karting är en hastighetstävling som körs på släta och kurviga asfaltbanor. I den här sporten gäller det att kunna köra snabbt i kurvorna, utan att sladda och tappa fart.

Kontaktperson:

Ellinor Lindström
070-223 55 66

Utbildningsansvarig:

Tony Granström

070-398 60 50

Vår Facebooksida: Piteå Motorsällskap Karting
Vår Instagram: PiteKarting

Att komma igång

För att få köra kart så kan Du kontakta Piteå MS. Där skall Du fråga mer och höra efter när nästa Kartingskola kommer att gå. Du kan räkna med att Piteå MS brukar ha en årlig utbildning för kartingförare. Hos Piteå MS kan Du få hjälp med allt vad som har med karting att göra, skaffa Kart, utrustning, träning, mektips m.m.

Börja tävla

En tävling består av först några träningspass och sedan en tidskörning som ger startposition till de två eller tre kvalheaten. Två kval heat körs där sammanräknat resultat ger startposition i finalen. Finalen körs vanligen mellan 10 -20 varv, antalet varierar med hänsyn till ålder på förarna (klassen) samt banans längd. Vad koster det att tävla? Karting är en billig motorsport, en begagnad kart i micro/mini kostar normalt mellan 7 – 10 000:-. En ny ca det dubbla.

Karten och sporten

Kartarna är i grunden uppbyggda av högkvalitativa rör som svetsats samman. Justering av karten med hjulvinklar, ramens styvhet, m.m. är möjlig. Man sitter lågt i en tajt glasfiberstol. Karten är mycket direktstyrd och det är ett halvt varv på ratten mellan fulla styrutslag. Det är monterat nos spoiler och sido boxar vilket är bra för säkerheten. Det är viktigt med god kondition då det är krävande att med koncentration köra många varv. Karting är en billig tävlingsform som ger spänning och som framför allt är rolig. Det bästa med Karting är att man kan börja köra Kart redan då man fyllt 6 år.